Diodato-avond 27 maart 2024

Op woensdag 27 maart spreekt Willem Beekman op de jaarlijkse vriendenavond van de Stichting Diodato, de vriendenstichting van de Haagse Boekerij, over het thema

De compositie van de natuur

In zijn boeken onderzoekt Beekman de grotere verbanden en relaties in de natuur. Die wijzen eerder op een compositie dan op een toevalligheid. Het inmiddels versleten wereldbeeld waarin alle fenomenen worden verklaard uit blind toeval onder niemands verantwoordelijkheid, mag volgens hem worden vervangen door een beeld waarin componist en dirigent aanwezig zijn in de natuur. Voorlopig wordt daar het woord ‘bewustzijn’ voor gebruikt. Ontwikkeling en schoonheid horen tot de trefwoorden van deze kracht in de natuur.

In de presentatie gebruikt Beekman voorbeelden uit zijn boeken over de levende natuur, de astronomie (zon, maan, sterren) en de mineralenwereld. Ze zijn verschenen bij uitgeverij Christofoor.

Willem Beekman (1950) is bioloog, met een passie voor sterren en stenen. Hij werkte vele jaren in het onderwijs (van middelbaar tot universitair), was directeur van de Hortus Botanicus in Amsterdam en veelgevraagd spreker op congressen in het bedrijfsleven en bij overheidsinstellingen. Momenteel is hij fulltime schrijver en tekenaar.


Locatie: Elisabeth Vreedehuis, Riouwstraat 1, 2585 GP Den Haag
Tijd: inloop 19.45 uur – voordracht 20.00 uur
Toegang: € 6,00 – vrienden gratis toegang

Na de pauze zullen zowel het bestuur van de stichting als Anna en Judith verslag doen over het afgelopen jaar en de vooruitzichten voor komend jaar.

Uiteraard is er ook een uitgebreide boekentafel. En er is koffie, thee en een drankje na afloop.

‘Haagse dichters’

We stellen u kort twee bundels voor, waarbij de overeenkomst is dat ze afkomstig zijn van twee auteurs uit onze ‘winkel-omgeving’.

 

Gerrit Vennema: “Half uit de onderstroom”

Over liefde, lust en verwarring, homo-erotiek in de kunst, (jeugd)herinneringen, over geraakt worden en weer loslaten.

Deel 10 in de poëziereeks ‘De Waterspuwer’

Zoals de eerdere dichtbundels van Gerrit Vennema, krijgt ook “Half uit de onderstroom” een meerwaarde bij lezing van voren naar achteren.
Verschillende thema’s en verhaallijnen ontvouwen zich en lopen door elkaar, als in het echte leven.
Hier zijn dat onder meer een sexy zwemmer, die indruk maakt in het plaatselijke bad. Een oude liefde, waarvan nu eindelijk afscheid kan worden genomen. En indringende jeugdherinneringen, die blijven opspelen.
In korte scènes, ‘gevoelsmomenten’ en corresponderende beelden, schetsen de gedichten persoonlijke ervaringen en meer algemene observaties.
Was de wind een steeds terugkerend motief in Vennema’s bundel “Als in Arcadië” (2009), hier is dat het element water.
Homo-erotiek in de kunst komt tot uiting in gedichten bij werk van Lucas van Leyden en Maarten van Dreven (met kleurenillustratie) en het klassieke thema van Sint Sebastiaan.
De omslagafbeelding, een schilderij van Peter Colstee, geeft mooi de algehele sfeer van de inhoud weer.

ISBN 978-90-811011-9-6 / 54 pagina’s / 39 gedichten / 2 illustraties / € 13,00

 

Omar Khayyam: Rubaiyat.
Vertaald en bewerkt door Hans van Rossum.

Bij deze bundel heeft niet de auteur maar de vertaler/bewerker een Haagse connectie.
Omar Khayyam, Perzisch wiskundige, astronoom, filosoof, schrijver en dichter uit de 11e/12e eeuw, is vanaf de 19e eeuw bekend geworden als dichter van vele kwatrijnen, nadat in 1859 een eerste vertaling in een europese taal door Edward FitzGerald verscheen; die leidde tot grote populariteit. Sindsdien verschenen er vele (deel-)vertalingen in vele talen, o.a. van de dichter Leopold.

Hans van Rossum schrijft: “Mijn bewerking is gebaseerd op de mooie vertaling uit het oorspronkelijk Perzisch in het Frans van Franz Toussaint. Van de vertalingen van Omar Khayyam uit het Perzisch die ik gezien heb, staat mijns inziens die van Toussaint op eenzame hoogte, vooral waar het de weergave van de filosofie en levenshouding van Khayyam betreft. Ik hoop dat mijn bewerking in het Nederlands nieuwe lezers voor Omar Khayyam zal winnen, en hen die Khayyam al kenden een nieuwe kijk op deze wijsgeer en dichter zal geven.”
Het boekje werd geredigeerd door Ruth van Rossum (dochter, dichter, en intiatiefnemer van de Stichting Archipelpoëzie).

Cees Duine Uitgever – ISBN 978-90-79726-17-2 / 144 kwatrijnen / € 17,50

Nieuwe antroposofische titels

3 mei 2020

Wer ist Christus? Beiträge zur Christologie Rudolf Steiners, zur Trinität und zum ICH
Edition Kunstschrift – 448 p. – geb. – € 40,00

In sieben Kolloquien über Fragen zur Christologie Rudolf Steiners referierten und diskutierten Günther Dellbrügger, Wolfgang Gädeke, Frank Linde, Lorenzo Ravagli und Günter Röschert. Dieses Buch gibt Einblicke in den aktuellen Forschungsstand. Es geht den Aussagen Steiners über Christus als den Sohn Gottes, als Logos und als hohes Sonnenwesen nach. Es thematisiert das Christusverständnis vor dem Hintergrund der Trinitätsidee und beleuchtet das Verhältnis der Trinität zu den geistigen Wesen der höheren Hierarchien. Besonders den Fragen „Wo ist Christus?“ und „Ist Christus der Geist der Erde?“ kommt hohes Gewicht zu.

Michael Ladwein: Hölderlins griechische Seele
Urachhaus – 112 p. – geb. – € 18,00

Am 20. März 2020 jährt sich Friedrich Hölderlins Ge­burtstag zum 250. Mal. Aus diesem Anlass hat Michael Ladwein seinen Blick auf einen der wesentlichen Cha­rakterzüge des großen Dichters gerichtet: seine sehn­suchtsvolle Liebe zu Griechenland – das er nie bereist und doch immer bewohnt hat. Hölderlin war ein Fremdling in seiner Zeit. Doch für seine heimatlose Seele war Griechenland mehr als nur ein Sehnsuchtsort. Die Intensität des Erlebens, mit der er antike Landschaften und die griechische Götterwelt literarisch durchstreift, lenkt den Blick auf die Bedingungen einer überzeitlichen Existenz des Dichters, der das Zusammentreffen mit Susette Gontard, seiner »Diotima«, als Wiederbegegnung beschreibt. Lees verder

Diodato-avond 8 mei 2019

Op woensdag 8 mei 2019 spreekt Jesse Mulder op de jaarlijkse vriendenavond van de Stichting Diodato, de vriendenstichting van de Haagse Boekerij, over het thema

De filosofie van het transhumanisme

“Transhumanisten claimen dat de mens onbegrensd ‘maakbaar’ is: dankzij onze moderne technieken zullen we onze huidige menselijke bestaansvorm ingrijpend gaan veranderen. Hierbij gaan ze ervan uit dat ik mezelf kan blijven, of ik nu in een biologisch lichaam of in een mechanisch lichaam, of misschien zelfs ‘in the cloud’ besta. Maar hoe zit het eigenlijk met mijn identiteit door dit soort veranderingen heen? Transhumanisten gaan uit van een specifiek begrip van identiteit; ik zal laten zien dat die tot het genre science fiction behoort. Daarnaast plaats ik dan een ander, spiritueel begrip van identiteit, om te eindigen met enkele beschouwingen over wat deze filosofische bevindingen betekenen voor onze verhouding tot het transhumanisme.”

Jesse Mulder studeerde filosofie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. In 2010 haalde hij cum laude zijn master.
In 2014 promoveerde hij op een proefschrift getiteld Conceptual Realism. The Structure of Metaphysical Thought. Sinds 2016 is hij als universitair docent werkzaam bij het departement Filosofie en Religiewetenschappen van de RU. Zijn wijsgerige interesses liggen binnen de analytische filosofie met name rondom metafysica, filosofische logica, filosofie van de biologie, filosofie van de geest, en handelingstheorie.
Daarnaast is hij actief in de antroposofische beweging.

Lokatie: Elisabeth Vreedehuis, Riouwstraat 1, 2585 GP Den Haag
Tijd: inloop 19.30 uur – voordracht 20.00 uur
Toegang: € 6,00 – vrienden gratis toegang

Na de pauze zullen zowel het bestuur van de stichting als Inge en Herman verslag doen over het afgelopen jaar en de vooruitzichten voor komend jaar, o.a. over de opvolging van Inge.

Uiteraard is er ook een uitgebreide boekentafel. En er is koffie, thee en een drankje na afloop.

Maandagmiddagzomersluiting

Nu de zomervakantie in heel Nederland is begonnen (hoewel wij zelf al terug zijn cq pas later gaan) sluiten we zoals elk jaar op maandagmiddag de winkel, vanaf 23 juli.

Op maandag 3 september zijn we weer open op maandagmiddag.

Openingstijden in augustus:

Maandag: gesloten
Dinsdag: 10.00 – 18.00 uur
Woensdag: 10.00 – 18.00 uur
Donderdag: 10.00 – 18.00 uur
Vrijdag: 10.00 – 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 17.00 uur

Wij wensen u een goede zomer(-vakantie)!

Inge Ebbinge en Herman Boswijk