Boeken en kasten

Dit stukje gaat over kasten. Maar eerst iets over boeken, schoolboeken om precies te zijn. Zoals we al meldden in onze laatste Nieuwsbrief, is er een eind gekomen aan onze activiteiten op het schoolboekenfront. Het idee van de politiek om de schoolboeken ‘gratis’ te maken, heeft er toe geleid dat er nu op deze ‘markt’ volgens mij nog maar twee kramen te vinden zijn, één grote en één hele grote, in plaats van een aantal grote en vele kleine, zoals voorheen.
Het zal wel weer goed bedoeld zijn geweest, maar zoals bekend is de weg naar de hel geplaveid met goede bedoelingen. Voor ons komt het neer op een strop van enkele duizenden euro’s.
Het afgelopen jaar was in dit opzicht een beetje een overgangsjaar, waarin nog niet precies duidelijk was hoe één en ander zou gaan lopen. De Haagse Vrije School heeft toen nog zijn nieuw opgezette boekenfonds via ons gevuld. Dat leverde een éénmalige meevaller op. En dat brengt me op de kasten.

Tot voor kort werd de wand links achterin de winkel in beslag genomen door een kast en hangmappen met reproducties, met daarvoor een tafel met kinderboeken. Deze ietwat rommelige hoek was aan een opknapbeurt toe, vonden we. En door de meevaller was dat nu mogelijk.
Onze lokale timmerman Olaf Klerks heeft voor ons een prachtige nieuwe kast gemaakt, waarin nu de kinderboeken een mooie plek hebben gekregen. Voor de reproducties heeft hij een handige kleine verrijdbare kast gemaakt.

Herman Boswijk