Kalenders

Het nieuwe jaar is al ruimschoots onderweg. Carnaval is achter de rug en elk moment kan hopelijk het voorjaar zijn intrede doen. Niet echt een moment voor kalenders. Maar… we willen er twee voorstellen die toch actueel zijn.

himmelsbach
De eerste is een weekkalender die altijd actueel is. Onder de titel Besinnung zu den Wochentagen geeft deze kalender op 2 x 7 bladen een handreiking om je met de dagen van de week bezig te houden. Voor elke dag van de week is er een blad met informatie: planetenzegel, boom, aartsengel, kleur, graan, metaal, orgaan, toon en klinker, een oefening van Rudolf Steiner en een boomspreuk van Johannes Hemleben, dit alles voorafgegaan door een blad met een schildering van de bijbehorende boom door de samenstelster Lotte Himmelsbach. Een samenvattende oefening en aantekeningen maken het geheel rond. De kalender kost € 30,00.
sternkalender2013-2014De tweede is de Sternkalender 2013/2014 van de Mathematisch-Astronomische Sektion uit Dornach. Deze loopt van Pasen tot Pasen en moet dus nog ‘beginnen’.
Naast alle gebruikelijke informatie over de astronomische verschijnselen met, naast het uitgebreide kalenderdeel, aandacht voor zons- en maansverduisteringen, allerlei gegevens over de planeten (opkomsten en ondergangen, geocentrische en heliocentrisch banen, efemeriden), is er in dit nummer een aantal artikelen gewijd aan leven en werk van de vorig jaar overleden Maria Thun, bekend van de zogenaamde ‘zaaikalender’. Daarbij wordt overigens kritiek op haar aanpak niet geschuwd.

Sternkalender Ostern 2013-2014

Verlag am Goetheanum, 2013. – 120 p.
ISBN 9783723514832. € 17,00