Winterreise

Knubben_Hoelderlin

Ik was een tijdje op “Winterreise”…… gewoon thuis op de bank. Het boek “Hölderlin. Eine Winterreise” lag onder de Kerstboom.  Ik heb het in een paar dagen uitgelezen.  De schrijver, Thomas Knubben hoogleraar Duitse letterkunde, Hölderlinkenner en – liefhebber,  ondernam een wandeltocht van Nürtingen (in de buurt van Freiburg) naar Bordeaux, en begon deze tocht op 7 december. Op diezelfde dag in 1801 begon de dichter Friedrich Hölderlin aan deze voetreis. Thomas Knubben doet het hem – met moeite!- na. Het is ook niet niks, zo’n afstand, in de winterkou.
Twee totaal verschillende uitvoeringen van Schuberts prachtige liederencyclus “die Winterreise” beluisterd. Een heel opmerkelijke, gezongen door Nathalie Stutzmann, een openbaring. En de andere natuurlijk van Dietrich Fischer Dieskau, ditmaal begeleid door een jonge Daniel Barenboim. Soms is het jammer dat we in onze winkel geen muziek verkopen……..

winterreise_inselWe kregen kort na elkaar, ook niet toevallig, twee mooie boekjes binnen: Een uit de serie “Insel Bücherei” een serie die bekend is om zijn smaakvolle bandjes. Het is de tekst van Wilhem Müllers gedichtencyclus “Die Winterreise”, met stemmige illustraties van Caspar David Friedrich en Carl Gustav Carus en een nawoord van Dietrich Fischer Dieskau. Het blijkt een mooi cadeauboekje.

Ook Gabriela de Carvalho liet zich inspireren door Schuberts Winterreise. Van haar verscheen bij Verlag für Anthroposophie een uitgave met de tekst van de gedichten, gevolgd door een stemmige schildering. Aan het eind een opgave van de liederen met vermelding van toonsoort.
winterreise_carvalhoUit het nawoord: “Neu entdeckt und nicht etwa als “Selbstmörderzyklus” verkannt, könnte die “Winterreise” gerade in der Gegenwart, die zunehmend überwuchert wird von all dem Kulturpessimismus, von Depression, Zwangsneurotik und so weiter ein Heilmittel sein, das zur Pflege des inneren Lebens überaus segensreich wirken würde.”

Prijzen resp. € 22,50, € 13,95 en € 14,00

(Inge)