Twee bijzondere boeken van twee bijzondere klanten

Beste lezer,

Een kort “tussendoorbericht”  omdat we extra aandacht willen geven aan twee unieke boeken. Dat de makers tot onze vrienden/klantenkring behoren speelt een beetje mee, maar sterker nog is de overtuiging dat we u deze verleidelijke boeken niet mogen onthouden ….

Frederik van Oudenhoven/Jamila Haider:  With our own hands

Open dit boek en je gaat mee op reis in het Pamirgebergte met zijn kleurrijke bevolking, zijn oogverblindend mooie landschap, en zijn eeuwenoude, bijna onaangetaste tradities en cultuur. Een boeiend betoog over grondbewerking, diversiteit en landbouwmethoden in dat gebied gaat gepaard met levendige beschrijvingen van  ontmoetingen met de bewoners. Het contact met hen leidt tot een dieper inzicht in het vanzelfsprekende verband tussen gastvrijheid, eten en hoe eten gemaakt wordt. En, wat helemaal geweldig is: we worden getracteerd op eeuwenoude recepten die we hier ook prima kunnen toepassen, en waar Ottolenghi een puntje aan kan zuigen. Frederik van Oudenhoven is etnobioloog. Hij heeft meer dan vijf jaar samen met Jamila Haider aan dit boek gewerkt. In het radioprogramma Kunststof kunt u hem in een levendig gesprek met Frenk van der Linden horen vertellen over “With our own hands” en over Tadzjikistan, waar zijn hart ligt. Dit boek zou wel eens aan de basis kunnen liggen van een andere kijk op ontwikkelingshulp. In ieder geval wordt onze blik verruimd, al lezend in dit schitterende boek. In interviews in o.a. De Groene Amsterdammer (2-7-2015) en Trouw (een dezer dagen) wordt dieper ingegaan op de inhoud van het boek en op het werk en de idealen van Frederik van Oudenhoven.

LM Publishers – € 69,50

with_our_own_hands

 

Christie van der Haak: Sproken

cvdhaak_sprokenWare magie komt je tegemoet in dit boek dat een overzicht biedt van Christie van der Haaks werk tot nu toe. Je bent meteen onder de indruk van de vitaliteit, de kracht en de stralende  kleurrijke wereld die zij schept in textiel, schilderijen, glaswerk en keramiek. Christie van der Haak krijgt deze maand de Ouborgprijs uitgereikt, een bekroning op haar meer dan 35-jarige  kunstenaarschap in Den Haag.

De stoffen die zij ontwerpt zijn zelfstandig kunstobject maar kunnen ook dienen als decoratie, bekleding of stoffering. Het is moeilijk om niet onder de indruk te raken van de kracht en pracht die van al die kleurpatronen uitgaat.

2low_350x234“Sproken” biedt niet alleen een blik op die schitterende stofontwerpen van de afgelopen jaren, het boek is een tocht door het hele werk van deze Haagse kunstenares, die nu terecht is bekroond voor haar hele oeuvre.

Aansluitend op de uitreiking van de Ouborgprijs op 27 november wordt een tentoonstelling geopend in het Gemeentemuseum, geheel gewijd aan het werk van Christie van der Haak. Van harte aanbevolen! Zie ook www.gemeentemuseum.nl en www.stroom.nl

Het boek “Sproken” is voor een zeer lage prijs te koop: slechts € 30,00 kost dit 500 pagina’s tellende fullcolorboek dat in een eenmalige oplage is verschenen bij Jap Sam Books, een uitgever die gespecialiseerd is in kunstboeken.